W popołudniowo-wieczornych zajęciach chemicznych zorganizowanych w październiku chętni uczniowie z klas 8 wykonali kilka efektownych doświadczeń chemicznych przy użyciu następujących odczynników chemicznych: dichromianu (VI) amonu,tlenku manganu (VI), magnezu, jodku potasu, nadtlenku wodoru czy też etanolu. Podczas ich wykonywania musieliśmy zachować szczególną ostrożność, gdyż zachodzące podczas eksperymentów reakcje (mimo, że efektowne) są niebezpieczne.
Uczniowie klasy 7d natomiast przygotowali kilka doświadczeń wykorzystując substancje używane w kuchni. Przy użyciu cukru spożywczego, sody oczyszczonej, oleju, mąki ziemniaczanej, czerwonej kapusty itp. wykonane zostały ciekawe eksperymenty. Zbadaliśmy m.in. zachwycające fizyczne właściwości cieczy nienewtonowskiej czy też zmianę barwy naturalnego wskaźnika kwasowo-zasadowe, tj. wywaru z czerwonej kapusty.
Podobnie podczas październikowego „wieczoru fizyka” ochotnicy wykonali kolejne doświadczenia z elektrostatyki, tj. przyciąganie zmielonego pieprzu i soli, bibuły czy też ołówka przez naelektryzowany (na skutek pocierania o włosy) balon lub linijkę, elektryzowanie włosów przez napędzany ręcznie generator van de Graaffa, jak również zapalenie waty nawilżonej benzyną przez iskrę wytwarzaną w maszynie elektrostatycznej.
Zapraszamy na fizykochemiczne warsztaty on-line zachęcając do obejrzenia nagrań zamieszczonych na facebook’u szkoły w zakładce ‘filmy’ oraz zdjęć w galerii poniżej.