Obiady

 

obiady

kuchareczki2

kucharz_gif

 

       Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady

 

W roku szkolnym 2021/2022 koszt jednego obiadu ucznia wynosi – 6,00

Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe   

53 1240 3204 1111 0010 8928 8477

W tytule wpłaty należy podać:

– nazwisko i imię dziecka

– klasę

– okres, za który wnoszona jest opłata

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

 

 

Jadłospis 22.11.2021 – 26.11.2021

 

Poniedziałek 22.11.2021

Obiad:  Pomidorowa z makaronem i natką pietruszki   alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża

Kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, sok 100% owoc   alergeny: zboża, jaja

 

Wtorek 23.11.2021

Obiad: Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem   alergeny: mleko i produkty pochodne, seler

Kotlet pożarski, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, fasoli, woda, owoc   alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne

 

Środa 24.11.2021

Obiad: Fasolowa z ziemniakami i kiełbaską   alergeny: seler

Pierogi leniwe ze słodką śmietanką i musem truskawkowy, woda, owoc   alergeny: mleko i produkty pochodne, jaja, zboża

 

Czwartek 25.11.2021

Obiad: Żurek z ziemniakami i natką pietruszki   alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Strogonow z wołowiny z ryżem, sok 100%, owoc   alergeny: gorczyca

 

Piątek 26.11.2021

Obiad: Barszcz ukraiński z ziemniakami i natką pietruszki   alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka   alergeny: jaja, ryby, zboża

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny,   

5g cukru na osobę,   2g soli na osobę

 

 

 

Jadłospis 29.11.2021 – 3.12.2021

 

Poniedziałek 29.11.2021

Obiad:  Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki   alergeny: seler

Bitka w sosie cebulowym, kasza gryczana, surówka z ogórka, papryki, cebuli, sok 100% owoc   alergeny: zboża,

 

Wtorek 30.11.2021

Obiad:  Rosół z makaronem i natką pietruszki   alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Potrawka z kurczaka, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, żurawiny, woda, owoc   alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża

 

Środa 1.12.2021

Obiad:  Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i natką pietruszki   alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane, sok 100%, owoc   alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, jaja

 

Czwartek 2.12.2021

Obiad: Grochowa ziemniakami i boczkiem   alergeny: seler

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem, woda owoc   alergeny: mleko i produkty pochodne,

 

Piątek 3.12.2021

      Obiad: Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki   alergeny: seler

Filet z miruny, ziemniaki, surówka z kapusty, papryki i ogórka, sok 100%, owoc   alergeny: jaja, ryby, zboża

 

 

Wywar na zupę: mięsno-warzywny,

5g cukru na osobę,   2g soli na osobę

 

 

facebook