Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady
W roku szkolnym 2023/2024 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00 zł, a koszt jednego obiadu nauczyciela wynosi: 15,00 zł
Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe
53 1240 3204 1111 0010 8928 8477
W tytule wpłaty należy podać:
– nazwisko i imię dziecka
– klasę
– okres, za który wnoszona jest opłata
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)
Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
JADŁOSPIS
11.03.2024 – 15.03.2024
Poniedziałek 11.03.2024
Obiad: Pomidorowa z ryżem i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Kluski ziemniaczane z twarogiem okraszone boczkiem, jogurt do picia, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 12.03.2024
Obiad: Żurek z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża
Schab duszony, kasza pęczak, sałata ze śmietaną, woda alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Środa 13.03.2024
Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami alergeny: seler
Naleśniki z twarogiem, mleczna kanapka, owoc alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne
Czwartek 14.03.2024
Obiad: Kalafiorowa z ziemniakami i natką alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Spaghetti z sosem bolognese ,owoc, sok 100% alergeny: zboża
Piątek 15.03.2024
Obiad: Ryżowa z warzywami i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Łosoś na parze, ziemniaki, surówka z kapusty, marchwi i jabłka, woda alergeny: mleko i produkty pochodne, ryba
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę
JADŁOSPIS
18.03.2024 – 22.03.2024
Poniedziałek 18.03.2024
Obiad: Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Karkówka duszona, kluski śląskie, surówka z buraka, jabłka i pora, monte, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 19.03.2024
Obiad: Jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym, woda, baton orzechowo-daktylowy alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, orzechy
Środa 20.03.2024
Obiad: Fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler
Filet drobiowy duszony w sosie porowym, ryż, sałata lodowa, pomidor koktajlowy, feta, pestki dyni z sosem greckim, sok 100% alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Czwartek 21.03.2024
Obiad: Biały barszcz z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Kurczak pieczony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, woda, owoc alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża
Piątek 22.03.2024
Obiad: Czerwony barszcz nie zabielany z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, papryki, cebuli, sok 100%, mieszanka studencka alergeny: ryba, jaja, zboża, orzechy
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę