Obiady

 

obiady

kuchareczki2

kucharz_gif

 

       Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady

 

W roku szkolnym 2022/2023 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00

Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe   

53 1240 3204 1111 0010 8928 8477

W tytule wpłaty należy podać:

– nazwisko i imię dziecka

– klasę

– okres, za który wnoszona jest opłata

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

 

 

Jadłospis 27.03.2023 – 31.03.2023

 

Poniedziałek 27.03.2023

Obiad:   Ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Bitka wołowa duszona, kasza jęczmienna, fasola szparagowa, sok 100%, owoc –alergeny: zboża

 

Wtorek 28.03.2023

Obiad:   Żurek z makaronem i białą kiełbaską     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża

Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, woda, owoc     alergeny: zboża, jaja

 

Środa 29.03.2023

Obiad:   Rosół z makaronem i natką pietruszki     alergeny: seler, zboża

Kotlet drobiowy, ziemniaki, sałata ze śmietaną, sok 100%     alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne

 

Czwartek 30.03.2023

Obiad:   Jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler

Naleśniki z twarogiem i musem malinowym, woda     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, jaja

 

Piątek 31.03.2023

Obiad:   Pomidorowa z ryżem  i natką pietruszki     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża

Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka, sok jabłkowy tłoczony     alergeny: ryba, mleko i produkty pochodne, zboża

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

 

Jadłospis 03.04.2023 – 14.04.2023

 

Poniedziałek 03.04.2023

Obiad:   Kapuśniak z pomidorami, ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler

               Makaron z kurczakiem, szpinakiem i śmietaną, woda, owoc     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne

 

Wtorek 04.04.2023

Obiad:   Pieczarkowa z makaronem i natką pietruszki     alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria, sok 100%, mieszanka studencka     alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża, jaja, orzechy

 

Środa 05.04.2023

Obiad:   Kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Karkówka duszona we własnym sosie, kasza pęczak, sałata lodowa z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, ziarnami słonecznika i dyni z sosem winegret     alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża

 

Środa 12.04.2023

Obiad:   Fasolowa z ziemniakami i kiełbaską     alergeny: seler

Pierogi z serem i waniliową śmietanką, woda, owoc     alergeny:  zboża, mleko i produkty pochodne, jaja

 

Czwartek 13.04.2023

Obiad:   Zupa wiśniowa  z makaronem     alergeny:  zboża, mleko i produkty pochodne

Filet z indyka duszony w cebuli, ziemniaki, marchewka z groszkiem, sok 100%, owoc     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne

 

Piątek 14.04.2023

Obiad:   Ryżowa z natką pietruszki     alergeny: seler, zboża

Filet z miruny, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli     alergeny: jaja, ryba, zboża

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

 

 

 

facebook

Warning: Undefined array key "cookies_accepted" in /home/users/sp3-2023/public_html/wp-content/themes/sp/footer.php on line 103