Obiady

 

obiady

kuchareczki2

kucharz_gif

 

       Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady

 

W roku szkolnym 2023/2024 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00 zł,  a koszt jednego obiadu nauczyciela wynosi: 15,00 zł

Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe   

53 1240 3204 1111 0010 8928 8477

W tytule wpłaty należy podać:

– nazwisko i imię dziecka

– klasę

– okres, za który wnoszona jest opłata

W miesiącu wrześniu koszt obiadów dla ucznia wynosi 19 dni x 8,00 zł = 152,00 zł

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

 

 

Jadłospis 18.09.2023 – 22.09.2023

  

Poniedziałek 18.09.2023

Obiad:   Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem     alergeny: seler, jaja, mleko i produkty pochodne

Schab duszony w sosie, kasza gryczana, surówka z buraka, jabłka i pora, woda     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne

 

Wtorek 19.09.2023

Obiad:   Pomidorowa z ryżem i natką pietruszki     alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Kurczak pieczony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ananasa, sok 100%     alergeny: mleko i produkty pochodne

 

Środa 20.09.2023

Obiad:   Grochowa z ziemniakami okraszona boczkiem     alergeny: seler,

Makron ze szpinakiem i kurczakiem, sok tłoczony jabłkowy, owoc     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne

 

Czwartek 21.09.2023

Obiad:   Barszcz ukraiński i natką pietruszki     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Pierogi z serem polane waniliową śmietanką, woda, owoc     alergeny: jaja, zboża, mleko i produkty pochodne

 

Piątek 22.09.2023

Obiad:   Barszcz biały z makaronem i majerankiem     alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kapusty białej, ogórka, papryki i kopru, woda     alergeny: zboża, jaja, ryba

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

 

Jadłospis 25.09.2023 – 29.09.2023

  

Poniedziałek 25.09.2023

Obiad:   Jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Makaron z truskawkami, woda     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne

 

Wtorek 26.09.2023

Obiad:   Ryżowa z koperkiem     alergeny: seler, zboża

Kotlet schabowy, ziemniaki, bukiet warzyw, sok 100%, owoc     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, jaja

 

Środa 27.09.2023

Obiad:   Ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Pulpet w sosie pomidorowym-ziołowym, kasza pęczak, surówka z sałaty lodowej, ogórka, pomidora, szczypiorkiem z sosem winegret, woda

alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne

 

Czwartek 28.09.2023

Obiad:   Fasolowa z ziemniakami i kiełbaską     alergeny: seler

Ryż z warzywami, kurczakiem, polany sosem czosnkowy, woda, owoc     alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża,

 

Piątek 29.09.2023

Obiad:   Kapuśniak z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny:  seler

Filet z dorsza, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, papryki, cebuli, sok 100     alergeny: ryba, jaja, zboża

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

 

 

 

facebook

Warning: Undefined array key "cookies_accepted" in /home/users/sp3-2023/public_html/wp-content/themes/sp/footer.php on line 103