Obiady

 

obiady

kuchareczki2

kucharz_gif

 

       Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady

 

W roku szkolnym 2022/2023 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00

W miesiącu wrześniu kwota do zapłaty za obiady wynosi: 168 zł (21 dni x 8 zł)

Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe   

53 1240 3204 1111 0010 8928 8477

W tytule wpłaty należy podać:

– nazwisko i imię dziecka

– klasę

– okres, za który wnoszona jest opłata

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

 

 

Jadłospis 03.10.2022 – 07.10.2022

 

 

Poniedziałek 03.10.2022

Obiad:   Ryżowa z natką pietruszki     alergeny: seler

Kiełbaska grillowana, ziemniaki, kapusta zasmażana, sok 100% , mieszanka studencka     alergeny: jaja, zboża, mleko i produkty pochodne, orzechy

 

Wtorek 04.10.2022

Obiad:   Jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler

Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na ciepło, woda, owoc     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, jaja

 

Środa 05.10.2022

Obiad:   Barszcz biały z makaronem z  natką pietruszki     alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Karkówka duszona, kluski śląskie, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka i szczypiorku, sok 100%, kanapka mleczna     alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne

 

Czwartek 06.10.2022

Obiad:   Ogórkowa z ziemniakami i natka pietruszki     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Potrawka z kurczaka, ryż, surówka z marchwi, jabłka i pora, monte drink owoc     alergeny: zboża, mleko i produkty mleczne

 

Piątek 07.10.2022

Obiad:   Fasolowa z ziemniakami i majerankiem     alergeny: seler

Filet z miruny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, woda, owoc     alergeny: ryba,  zboża

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

 

 

Jadłospis 10.10.2022 – 14.10.2022

 

Poniedziałek 10.10.2022

Obiad:   Kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Spaghetti z sosem bolognese, woda, owoc     alergeny: zboża

 

Wtorek 11.10.2022

Obiad:   Grochowa  ziemniakami, boczkiem i majerankiem     alergeny: seler

Polędwiczka duszona, kasza bulgur, surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli, sok 100%,owoc     alergeny: zboża,  mleko i produkty pochodne

 

Środa 12.10.2022

Obiad:   Pomidorowa  z makaronem i natką pietruszki     alergeny: seler,  mleko i produkty pochodne, zboża

Kotlet drobiowy, ziemniaki, sałata ze śmietaną, woda, owoc –alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne

 

Czwartek 13.10.2022

Obiad:   Zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler, zboża

Filet z indyka duszony z cebulką, ziemniaki, surówka z buraka, jabłka i pora, deser jogurtowy, owoc- alergeny: zboża,  mleko i produkty pochodne

 

Piątek 14.10.2022

Obiad:   Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki      alergeny: seler

Pierogi z owocami i śmietanką, woda z pomarańczą      alergeny: zboża,  jaja, mleko i produkty pochodne

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

facebook