Obiady

 

obiady

kuchareczki2

kucharz_gif

 

       Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady

 

W roku szkolnym 2021/2022 koszt jednego obiadu ucznia wynosi – 6,00

Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe   

53 1240 3204 1111 0010 8928 8477

W tytule wpłaty należy podać:

– nazwisko i imię dziecka

– klasę

– okres, za który wnoszona jest opłata

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)

Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

 

 

Jadłospis 09.05.2022 – 13.05.2022

 

Poniedziałek 09.05.2022

Obiad:   Pomidorowa z makaronem i natką pietruszki     alergeny: 1,7,9

Pierogi z mięsem, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, marchwi, woda     alergeny: 1,3,7

 

Wtorek 10.05.2022

Obiad:   Fasolowa z ziemniakami i majerankiem     alergeny: 9

Gulasz z kaszą gryczaną paloną, bukiet warzyw, owoc

 

Środa 11.05.2022

Obiad:   Koperkowa z ziemniakami     alergeny: seler

Filet z indyka duszony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, sok 100%     alergeny: zboża

 

Czwartek 12.05.2022

Obiad:   Jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler

Naleśniki po meksykański z sosem czosnkowym, woda     alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne

 

Piątek 13.05.2022

Obiad:    Czerwony barszcz z makaronem i majerankiem     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża

Filet z dorsza na parze, ziemniaki, surówka wiosenna ze szczypiorkiem, rzodkiewką i ogórkiem z sosem winegret, sok 100%     alergeny: ryby, mleko i produkty pochodne

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

 

 

Jadłospis 16.05.2022 – 20.05.2022

 

Poniedziałek 16.05.2022

Obiad:   Soczewicowa z ziemniakami, majerankiem i oregano     alergeny: seler

Makaron z twarogiem i skwarkami, owoc, sok 100%     alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne


Wtorek 17.05.2022

Obiad:   Pieczarkowa z makaronem i natką pietruszki     alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Kotlet mielony, ziemniaki, młoda kapusta z koprem i pomidorem, woda     alergeny: zboża, jaja

 

Środa 18.05.2022

Obiad:   Kapuśniak z ziemniakami i pomidorem– alergeny: seler

Bitka duszona w sosie cebulowym, kasza jęczmienna, sałata ze śmietaną, sok 100%     alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża

 

Czwartek 19.05.2022

Obiad:  Biały barszcz z makaronem i majerankiem     alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Leczo z kiełbaską, papryką, cebulą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, cukinią, bułka, woda, owoc   alergeny: zboża

 

Piątek 20.05.2022

Obiad:   Ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki     alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne

Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, jabłka, marchwi, sok 100%     alergeny: jaja, zboża, ryby

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

 

 

Jadłospis 23.05.2022 – 27.05.2022

 

Poniedziałek 23.05.2022

Obiad:   Żurek z ziemniakami     alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Spaghetti z sosem bolognese, woda, owoc     alergeny: zboża

 

Wtorek 24.05.2022

Wolne

 

 Środa 25.05.2022

Wolne

 

Czwartek 26.05.2022

Wolne

 

Piątek 27.05.2022

Obiad:   Rosół z makaronem i natką pietruszki     alergeny: seler, zboża

Kotlet drobiowy, ziemniaki, mizeria ze śmietaną, sok 100%     alergeny: jaja, ryby, zboża, mleko i produkty pochodne

 

Wywar na zupę:  mięsno-warzywny, 
około  5g cukru na osobę, 2g soli na osobę

 

 

facebook