Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady
W roku szkolnym 2022/2023 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00 zł
Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe
53 1240 3204 1111 0010 8928 8477
W tytule wpłaty należy podać:
– nazwisko i imię dziecka
– klasę
– okres, za który wnoszona jest opłata
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)
Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
Jadłospis 27.03.2023 – 31.03.2023
Poniedziałek 27.03.2023
Obiad: Ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Bitka wołowa duszona, kasza jęczmienna, fasola szparagowa, sok 100%, owoc –alergeny: zboża
Wtorek 28.03.2023
Obiad: Żurek z makaronem i białą kiełbaską alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, woda, owoc alergeny: zboża, jaja
Środa 29.03.2023
Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Kotlet drobiowy, ziemniaki, sałata ze śmietaną, sok 100% alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne
Czwartek 30.03.2023
Obiad: Jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler
Naleśniki z twarogiem i musem malinowym, woda alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, jaja
Piątek 31.03.2023
Obiad: Pomidorowa z ryżem i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża
Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka, sok jabłkowy tłoczony alergeny: ryba, mleko i produkty pochodne, zboża
Wywar na zupę: mięsno-warzywny,
około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę
Jadłospis 03.04.2023 – 14.04.2023
Poniedziałek 03.04.2023
Obiad: Kapuśniak z pomidorami, ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i śmietaną, woda, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 04.04.2023
Obiad: Pieczarkowa z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria, sok 100%, mieszanka studencka alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża, jaja, orzechy
Środa 05.04.2023
Obiad: Kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Karkówka duszona we własnym sosie, kasza pęczak, sałata lodowa z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, ziarnami słonecznika i dyni z sosem winegret alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża
Środa 12.04.2023
Obiad: Fasolowa z ziemniakami i kiełbaską alergeny: seler
Pierogi z serem i waniliową śmietanką, woda, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, jaja
Czwartek 13.04.2023
Obiad: Zupa wiśniowa z makaronem alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Filet z indyka duszony w cebuli, ziemniaki, marchewka z groszkiem, sok 100%, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Piątek 14.04.2023
Obiad: Ryżowa z natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Filet z miruny, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli alergeny: jaja, ryba, zboża
Wywar na zupę: mięsno-warzywny,
około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę