Dzień Marchewki obchodzony jest corocznie 4 kwietnia. Ustanowiono go w 2008r. z inicjatywy Szwajcarskiego Stowarzyszenia Hodowców Warzyw 🥕. Celem tego święta jest promowanie spożywania marchewki i zwrócenie uwagi na jej walory odżywcze i zdrowotne. Jest bardzo bogata w witaminy, minerały, powszechnie dostępna i łatwa w przygotowaniu.
Ciekawostki 🥕🥕🥕
🥕 zawiera beta-karoten, witaminę A, witaminę C, potas i błonnik – niezbędne dla naszego organizmu
🥕 można z niej robić kosmetyki, kremy, maści i peelingi
🥕 Polska jest jednym z największych producentów tego warzywa
Świetliczaki wysłuchały ciekawostek na temat pochodzenia, tradycji i obyczajów związanych z Dniem Marchewki. Poznały interesujące fakty i odpowiadały na pytania quizu. Degustowany świeże, chrupiące marchewki w towarzystwie jabłek, bananów i mandarynek.
Wszystko to w trosce o zdrowe odżywianie naszych uczniów🥕🍎🍏
Gościliśmy także panią pedagog Jolę Wojdę, która zaprosiła dzieci do wspólnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia.