„Smacznie Zdrowo Kolorowo”
Pod tym hasłem świetlicowa „Trójeczka” obchodziła Światowy Dzień Owoców i Warzyw.
Wspomniane święto jest doskonałą okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej diecie. Włączajmy je do swojego codziennego menu i świętujmy każdego dnia. Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Korzyści z ich spożywania są ogromne. Są bogate w wartości odżywcze, to podstawowe źródło witamin i składników mineralnych. Wzmacniają funkcjonowanie organizmu. Mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom. Codzienne spożywanie kolorowych warzyw i owoców w różnych postaciach zapewnia harmonijny rozwój i funkcjonowanie organizmu dzieci oraz dorosłych.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.
Podczas zajęć świetliczaki dowiedziały się jakie witaminy i wartości odżywcze zawierają owoce i warzywa oraz jaką rolę pełnią w odżywianiu człowieka. Zajęcia miały również na celu zachęcenie dzieci do codziennego jedzenia warzyw i owoców.
Z tej okazji dzieci ze świetlicy wykonały prace plastyczne dotyczące owoców i warzyw. Rozwiązywały zagadki i rebusy w tej tematyce oraz oglądały filmy edukacyjne.