Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady
W roku szkolnym 2024/2025 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00 zł, a koszt jednego obiadu nauczyciela wynosi: 15,00 zł
Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe
53 1240 3204 1111 0010 8928 8477
W tytule wpłaty należy podać:
– nazwisko i imię dziecka
– klasę
– okres, za który wnoszona jest opłata
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)
Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
JADŁOSPIS
09.12.2024 – 13.12.2024
Poniedziałek 09.12.2024
Obiad: Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Pierogi z jagodami polane śmietanką, woda, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 10.12.2024
Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Kotlet pożarski, ziemniaki, mizeria, mus owocowy alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne, zboża
Środa 11.12.2024
Obiad: Fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler
Makaron z kurczakiem, brokułami i pieczarka w sosie śmietanowo-jajecznym, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Czwartek 12.12.2024
Obiad: Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, jaja
Schab duszony w sosie, kasza bulgur, surówka z buraka, jabłka i pora, sok 100% alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Piątek 13.12.2024
Obiad: Biały barszcz z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka, woda alergeny: zboża, jaja, ryba
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę
JADŁOSPIS
16.12.2024 – 20.12.2024
Poniedziałek 16.12.2024
Obiad: Krem z cukinii i warzyw alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Spaghetti z sosem bolognese, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 17.12.2024
Obiad: Pomidorowa z ryżem i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża
Kotlet schabowy, ziemniaki, bukiet warzyw, woda alergeny: zboża, jaja
Środa 18.12.2024
Obiad: Barszcz czerwony z makaronem i natka pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Filet z miruny, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli alergeny: zboża, jaja, ryba
Czwartek 19.12.2024
Obiad: Zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Makaron z kurczakiem i szpinakiem, sok 100% alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża
Piątek 20.12.2024
Obiad: Ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Strogonow wołowy podany z bułeczką, woda alergeny: zboża, gorczyca
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę