Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady
W roku szkolnym 2023/2024 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00 zł, a koszt jednego obiadu nauczyciela wynosi: 15,00 zł
Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe
53 1240 3204 1111 0010 8928 8477
W tytule wpłaty należy podać:
– nazwisko i imię dziecka
– klasę
– okres, za który wnoszona jest opłata
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)
Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
JADŁOSPIS
03.06.2024 – 07.06.2024
Poniedziałek 03.06.2024
Obiad: Ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Pierogi z jagodami polane słodką śmietanką, woda alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 04.06.2024
Obiad: Pieczarkowa z makaronem i natka pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Kotlet pożarski, ziemniaki, warzywa na parze, sok 100% alergeny: zboża, jaja
Środa 05.06.2024
Obiad: Zacierkowa z ziemniakami alergeny: seler, zboża
Ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym, owoc alergeny: zboża
Czwartek 06.06.2024
Obiad: Pomidorowa z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Filet z miruny, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli, sok tłoczony jabłkowy alergeny: zboża, jaja, ryba
Piątek 07.06.2024
Obiad: Krem z cukinii alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Polędwiczki duszone w sosie pieczarkowym, kluski śląskie, surówka z selera i rodzynek, woda alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę
JADŁOSPIS
10.06.2024 – 14.06.2024
Poniedziałek 10.06.2024
Obiad: Czerwony barszcz z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, sok 100% alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne
Wtorek 11.06.2024
Obiad: Barszcz ukraiński z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Makaron z filetem z kurczaka, suszonymi pomidorami, duszony w mascarpone i ziołach, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Środa 12.06.2024
Obiad: Rosół i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Kurczak duszony, ziemniaki, sałata ze śmietaną, woda alergeny: mleko i produkty pochodne
Czwartek 13.06.2024
Obiad: Kalafiorowa z ziemniakami natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Ryż z kurczakiem i warzywami polany sosem czosnkowym, mus owocowo-warzywny alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Piątek 14.06.2024
Obiad: Grochowa z ziemniakami okraszona boczkiem alergeny: seler
Naleśniki z twarogiem polane musem z mango, woda alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę
JADŁOSPIS
17.06.2024 – 21.06.2024
Poniedziałek 17.06.2024
Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami alergeny: seler
Makaron z truskawkami, woda alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 18.06.2024
Obiad: Żurek z makaronem alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, zboża
Łosoś na parze, ziemniaki, surówka z kapusty, marchwi i chrzanu, woda alergeny: ryba
Środa 19.06.2024
Obiad: Ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Zapiekanka z mięsem, pieczarką i brokułem, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Czwartek 20.06.2024
Obiad: Pomidorowa z ryżem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Filet z indyka duszony z cebulką, ziemniaki, buraczki na ciepło, sok 100% alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Piątek 21.06.2024
KONIEC ROKU SZKOLNEGO
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę