Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady
W roku szkolnym 2024/2025 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00 zł, a koszt jednego obiadu nauczyciela wynosi: 15,00 zł
Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe
53 1240 3204 1111 0010 8928 8477
W tytule wpłaty należy podać:
– nazwisko i imię dziecka
– klasę
– okres, za który wnoszona jest opłata
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)
Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
JADŁOSPIS
11.11.2024 – 15.11.2024
Poniedziałek 11.11.2024
DZIEŃ WOLNY
Wtorek 12.11.2024
Obiad: Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Pierogi leniwe polane waniliową śmietanką, owoc, sok 100% alergeny: zboża, jaja, mleko i produkty pochodne
Środa 13.11.2024
Obiad: Fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler
Filet z kurczaka z warzywami, ryżem jaśminowym z dodatkiem sosu czosnkowego, baton orzechowy alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, orzechy
Czwartek 14.11.2024
Obiad: Kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Spaghetti z sosem bolognese, woda, owoc alergeny: zboża
Piątek 15.11.2024
Obiad: Barszcz biały z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Filet z miruny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka, jogurt do picia alergeny: zboża, jaja, ryba, mleko i produkty pochodne
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę
JADŁOSPIS
18.11.2024 – 22.11.2024
Poniedziałek 18.11.2024
Obiad: Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami alergeny: seler
Makaron z filetem z kurczaka, suszonymi pomidorami, szpinakiem, duszony w mascarpone, sok tłoczony jabłkowy, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 19.11.2024
Obiad: Barszcz ukraiński z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Naleśniki z musem z ananasa, woda, mieszanka studencka alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy
Środa 20.11.2024
Obiad: Zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Pulpet drobiowy w sosie pomidorowo-ziołowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i czerwonej fasoli, sok 100% alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża, jaja
Czwartek 21.11.2024
Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Kotlet schabowy, ziemniaki, fasola szparagowa polana masłem, woda, owoc alergeny: zboża
Piątek 22.11.2024
Obiad: Pomidorowa z ryżem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne,
Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchwi, ogórka kiszonego, chrzanu, monte alergeny: ryby, jaja, zboża, mleko i produkty pochodne
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę