Stołówka szkolna zaprasza dzieci i młodzież na domowe obiady
W roku szkolnym 2024/2025 koszt jednego obiadu ucznia wynosi: 8,00 zł, a koszt jednego obiadu nauczyciela wynosi: 15,00 zł
Wpłaty należy dokonywać przekazem pocztowym, przez Internet lub w Banku Pekao S.A. na konto bankowe
53 1240 3204 1111 0010 8928 8477
W tytule wpłaty należy podać:
– nazwisko i imię dziecka
– klasę
– okres, za który wnoszona jest opłata
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.
(wymagających uwzględnienia w jadłospisie)
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
(przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie)
Obiady przygotowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
JADŁOSPIS
31.03.2025 – 04.04.2025
Poniedziałek 31.03.2025
Obiad: Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne
Pierogi z mięsem polane duszoną cebulką, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, żurawiny z dodatkiem jogurtu naturalnego, woda alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 01.04.2025
Obiad: Kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Ryż z truskawkami, serkiem wiejskim, posypany orzechami włoskimi, woda alergeny: mleko i produkty pochodne, orzechy
Środa 02.04.2025
Obiad: Pieczarkowa z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Potrawka drobiowa, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem jogurtu naturalnego, sok 100% alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Czwartek 03.04.2025
Obiad: Krem z cukinii alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Bitka wieprzowa duszona, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, papryki, cebuli, mus marakuja alergeny: zboża
Piątek 04.04.2025
Obiad: Żur z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża, mleko i produkty pochodne
Filet z miruny, ziemniaki, surówka z kapusty, marchwi, jabłka z dodatkiem chrzanu i jogurtu naturalnego, chipsy z jabłek alergeny: zboża, jaja, ryba
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę
Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowanych
JADŁOSPIS
07.04.2025 – 11.04.2025
Poniedziałek 07.04.2025
Obiad: Zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Pierogi z truskawkami polane jogurtem naturalnym, mus szpinakowy alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Wtorek 08.04.2025
Obiad: Rosół drobiowo-wołowy z makaronem i natką pietruszki alergeny: seler, zboża
Kurczak pieczony, ziemniaki, marchewka groszkiem, woda, owoc alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Środa 09.04.2025
Obiad: Fasolowa z ziemniakami i natką pietruszki alergeny: seler
Makaron z twarogiem i boczkiem, owoc, napój sojowo – czekoladowy alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża
Czwartek 10.04.2025
Obiad: Pomidorowa z ryżem i natką pietruszki alergeny: seler, mleko i produkty pochodne
Gulasz wołowy z cebulą i pieczarką, kasza pęczak, surówka wielowarzywna z dodatkiem jogurtu naturalnego, sok 100% alergeny: zboża, mleko i produkty pochodne
Piątek 11.04.2025
Obiad: Krem z dyni alergeny: seler
Makaron z łososiem, suszonymi pomidorami i śmietanką, sok 100% alergeny: ryba, zboża, mleko i produkty pochodne
Wywar na zupę: mięsno-warzywny, około 5g cukru na osobę, 2g soli na osobę
Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w zakresie podawanych warzyw i owoców oraz dań z nich przygotowanych